Από τον Βίαντα που κατέχει το άλλο ένα τρίτο του βασιλείου του Άργους, και την Λυσίππη γεννιέται ο Ταλαός που με την Λυσιμάχη γεννούν τον Άδραστο. Ο Άδραστος είχε την ατυχία να είναι μέρος μιας τραγικής ιστορίας. Τόσο ο πατέρας του όσο και ο γιός του Πρώνακτας σκοτώθηκαν από τον γιό του Οϊκλή (από τον οίκο των Μελαμπιδών) και ξάδερφό του Αμφιάραο. Ο Άδραστος για να γλυτώσει κατέφυγε στο βασίλειο της Σικυώνας στον παππού του Πόλυβο μετά τον θάνατο του οποίου κληρονομεί τον θρόνο. Το μεγάλο κακό όμως που τον είχε βρει δεν ήταν καθόλου εύκολο να ξεχάσει γι’ αυτό και γυρνά πίσω στο Άργος με την πρόφαση ότι θέλει να συμφιλιωθεί με τον ξάδερφό του Αμφιάραο. Προς απόδειξη της καλής πίστης μάλιστα του δίνει ως γυναίκα την αδερφή του Εριφίλη. Έβαλε όμως έναν όρο. Σε όποια διαφορά αναπτυσσόταν μεταξύ τους η Εριφίλη θα ήταν εκείνη που θα έδινε την τελική κρίση.
Ένα βράδυ λοιπόν και ενώ μια καταιγίδα τρομερή μαινόταν στο Άργος δυο άνδρες του χτυπούν την πόρτα και του ζητούν άσυλο. Ήταν ο Πολυνείκης από την Θήβα διωγμένος από τον αδερφό του Ετεοκλή και ο Τυδεύς ο φονιάς του βασιλιά της Καλυδωνίας Οινέα. Ο Άδραστος που τους δέχτηκε στο παλάτι του πρόσεξε τα όπλα τους και τότε θυμήθηκε έναν παλιό χρησμό που έλεγε πως ένα λιοντάρι και ένας κάπρος θα παντρεύονταν τις κόρες του. Εξάγνισε τον Τυδέα από τον φόνο του Οινέα και έδωσε τις κόρες του ως γυναίκες τόσο στον Τυδέα όσο και τον Πολυνείκη με την υπόσχεση ότι θα τους αποκαταστούσε πίσω στην πατρίδα τους. Αυτή ήταν η απαρχή για την εκστρατεία που θα λάμβανε χώρα μετά από λίγο καιρό και θα έμενε στην ιστορία ως « Επτά επί Θήβας»!
Ο Αμφιάραος, ο Καπανεύς, ο Ιππομέδοντας, ο Παρθενόπιος, ο Τυδεύς, ο Πολυνείκης και ο Άδραστος μαζί με άλλους βασιλείς της περιοχής εκτός του Μενελάου της Σπάρτης και του αδερφού του Αγαμέμνονα των Μυκηνών που έμειναν αμέτοχοι αφού προείδαν το κακό τέλος αυτής της εκστρατείας, ξεκίνησαν το μεγάλο εγχείρημα!
Πρώτη στάση που έκαναν ήταν στην Νεμέα για να τιμήσουν τον Αρχέμορο που λέγεται πως σκότωσε ένα φίδι. Μάλιστα τότε καθιερώθηκαν και τα Νέμεα. Στον ποταμό Ισμαρό συγκρούσθηκαν με τους Θηβαίους και τους ακολούθησαν στα τείχη της Καδμείας. Εκεί όμως τα πράγματα έμελλε να είναι εντελώς διαφορετικά και έγινε πραγματική σφαγή! Εξολοθρεύτηκαν όλοι εκτός του Αδράστου που γλύτωσε χάρις στο άλογο το οποίο αναφέρεται ως θεϊκό, τον Αρίωνα. Μετά απ’ αυτό το κακό ο Άδραστος κατάφερε τουλάχιστον να πείσει τους Θηβαίους να του δώσουν τα πτώματα των βασιλιάδων και να τους αποδώσει τις απαραίτητες νεκρικές τιμές. Λέγεται πως δεν ήταν αυτός που πέτυχε να πάρει πίσω τα πτώματα των νεκρών αλλά ο Θησέας την βοήθεια του οποίου ο ίδιος ο Άδραστος ζήτησε και τα έθαψαν στην Ελευσίνα.
Δέκα χρόνια μετά δεν μπορούσε να φύγει από το μυαλό του Άδραστου η πανωλεθρία που τον είχε βρει. Έτσι με τους γιούς των θυμάτων τους οποίους κατάφερε να πείσει να πάρουν εκδίκηση επέτυχε να κυριεύσει την Θήβα αλλά στην μάχη αυτή έχασε τον γιό του Αιγιαλέα από τον Λαοδάμαντα γιό του Ετεοκλή. Σε πολύ μεγάλη ηλικία και με την θλίψη να τον βαραίνει όσο τίποτα άλλο ζούσε στα Μέγαρα και εκεί ήταν όταν η βαριά αυτή θλίψη τον έκανε να πέσει στην πυρά και να πεθάνει ακριβώς όπως ένας χρησμός του Μαντείου του είχε προφητέψει.
Αφού λοιπόν ο Αιγιαλεύς έχει σκοτωθεί στην εκστρατεία κατά των Θηβών, τον θρόνο και το βασίλειο παίρνει ο Διομήδης ο γιός του Τυδέως και της Δηιπύλης κόρης του Αδράστου . Ο Διομήδης αίρει την καταγωγή του από τον οίκο του Αιτωλού που ήταν γιός του Ενδυμίωνα από την Ήλιδα. Στην περιοχή αυτή λοιπόν γεννιούνται και αναπτύσσονται προσωπικότητες όπως ο Πλευρών που έχτισε την ομώνυμη πόλη στην Αιτωλία, ο Αγήνωρ, ο Πορθάων, ο Οινέας που είναι και παππούς του Διομήδη. Από την γενιά του Πορθάωνα και συγκεκριμένα από την κόρη του Στερόπη ο Αχελώος γεννά τις Σειρήνες. Ο Οινέας με την Αλθαία γεννά την Δηϊάνειρα ( γυναίκα του Ηρακλή). Λέγεται πως την κόρη αυτή την είχε κάνει η Αλθαία με τον Διόνυσο. Ο Οινέας λοιπόν είχε τιμωρηθεί από την Θεά Άρτεμη επειδή την είχε ξεχάσει στις θυσίες προς τους Θεούς. Τότε ήταν που η Άρτεμις έστειλε τον Καλυδώνιο Κάπρο το θηρίο που ρήμαζε την περιοχή και σκότωνε ανθρώπους και ζώα. Τα αδέρφια του όμως έβαλαν φυλακή τον Οινέα και πήραν την βασιλεία την οποία μετά από καιρό ο Διομήδης μην λησμονώντας την αδικία κατά του παππού του εκστράτευσε στην Αιτωλία και τον αποκατέστησε. Επειδή όμως ο Οινέας δεν μπορούσε να μείνει στην Αιτωλία ήρθε μαζί με τον Διομήδη στο Άργος. Οι φόβοι όμως του Οινέα βγήκαν αληθινοί, αφού οι δυο γιοί του αδερφού του Αγρίου που κατάφεραν να γλιτώσουν από το ξίφος του Διομήδη, τον σκότωσαν στην Αρκαδία.
Ο πατέρας του Διομήδη Τυδεύς γεννήθηκε από τον δεύτερο γάμο του Οινέα με την Περίβοια κόρη του Ιππόνoου βασιλιά της Ωλένου. Μάλιστα λέγεται πως βρέθηκε έγκυος από τον θεό Άρη. Τότε ήταν που ο πατέρας της αγανάκτησε μαζί της και την έστειλε στον Οινέα για να την σκοτώσει κάτι φυσικά που δεν μπόρεσε να κάνει ο Οινεύς και έτσι την πήρε γυναίκα και γεννήθηκε ο Τυδεύς πατέρας του Διομήδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου