«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΓΕΝΝΗΣΗ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ μέρος Β'


Αλλά υπάρχει και  άλλη εκδοχή περί της γέννησης του Ασκληπιού. 
Η γέννηση αυτή συνέβη όταν ο Φλεγύας ο πατέρας της Κορωνίδας, πήγε ως κατάσκοπος στην Πελοπόννησο. Εκεί λοιπόν η Κορωνίδα γέννησε μυστικά τον Ασκληπιό, ενώ βρισκόταν στην Επίδαυρο. Η κόρη του Φλεγύα, αφήνει το βρέφος στο όρος Μύρτιο, το οποίο από το γεγονός αυτό αλλάζει ονομασία και στο εξής λέγεται Τιτθείον. Μια κατσίκα, απ’ το κοπάδι ενός βοσκού του Αρεσθάνα, που βρήκε το βρέφος, το θήλαζε και το σκυλί του βοσκού είχε αναλάβει τον ρόλο του φύλακά τους. Αναζητώντας όμως ο Αρεσθάνας την κατσίκα και τον σκύλο βρίσκοντάς τα «αγανακτήσας» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Σταγειρίτης, όρμησε να σκοτώσει το βρέφος. Και τότε ήταν που ο Απόλλων έσωσε τον Ασκληπιό και τον πήγε στον Χείρωνα. (Ωγυγία, Αθ. Σταγειρίτου μέρος Ε’, Βιβλ. Γ’ κεφ. Θ’ , Περί Ιατρών).

Στην Αρκαδία ο μύθος έχει άλλη παραλλαγή, όπου ένας Αρκάς με το όνομα Αυτόλαος, βρίσκει το βρέφος στην περιοχή Θελπουσία της Αρκαδίας, το οποίο παίρνει και το δίνει σε μια γυναίκα την Τρυγόνα να το αναθρέψει. Το μνήμα αυτής βρίσκεται στην Θελπουσία κοντά στο Ιερό του Ασκληπιού. Και οι Μεσσήνιοι με την σειρά τους υποστηρίζουν ότι ο Ασκληπιός στην δική τους περιοχή γεννήθηκε. Εξ’ αιτίας αυτής της διαμάχης περί της καταγωγής του Μεγάλου Ασκληπιού, πάρθηκε ο χρησμός, που αναφέρουμε στην αρχή του κεφαλαίου "Περί Επιδαύρου", ο οποίος έλυσε μιας δια παντός το θέμα καταγωγής του, η οποία προσδιορίζεται στην Επίδαυρο.
Ο Ίσυλλος, ο Επιδαύριος ποιητής του 3ου π.Χ. αι. και σε πλάκα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου όπου βρέθηκαν έξι ποιήματά του, εκ των οποίων το ένα ήταν αφιερωμένο στον « Απόλλωνα και τον Ασκληπιόν», υποστηρίζει ότι ο Φλεγύας δεν ήρθε από την Θεσσαλία στην Πελοπόννησο αλλά ήταν από την Επίδαυρο.  Παντρεύτηκε όμως γυναίκα από την Θεσσαλία, την ωραία Κλεοφήμη, κόρη της Μούσας Ερατώς και του Μάλου.  Από την Κλεοφήμη ο Φλεγύας απέκτησε μια κόρη, την Αίγλη ( Άσγλη), η οποία ονομάστηκε Κορωνίς. Ο Απόλλωνας την είδε, την ερωτεύτηκε και κοιμήθηκε μαζί της. Από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Ασκληπιός.  Τα ποιήματα αυτά γραμμένα σε πλάκα ύψους 1,27 και πλάτους 0,53 τα βρήκε ο αρχαιολόγος Παναγής Καββαδίας, στις ανασκαφές  του 1884.  ( Πηγή   Παναγής Καββαδίας, « Το ιερόν του Ασκληπιού εν Επιδαύρω και η θεραπεία των ασθενών», Αθήνησιν, 1900.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου