«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΜΙΟΝΙΣ 
Ορέστης, Νεοπτόλεμος καί Ερμιόνη

Η Ερμιόνη που ονομαζόταν και Ερμιών και ήταν κτισμένη κοντά στους πρόποδες του όρους Πρωνός, όπου υπήρχε και ναός του Ποσειδώνα.

«… δ φ' μν πόλις πέχει μν τς κρας, φ' το Ποσειδνος τ ερόν, τέσσαρας μάλιστα σταδίους, κειμένη δ ν μαλ τ πρτα ρέμα ς πρόσαντες νεισι, τ δέ στιν δη το Πρωνός: Πρνα γρ τ ρος τοτο νομάζουσι. τεχος μν δ περ πσαν τν ρμιόνα στηκε…»( Παυσανίου «Κορινθιακά» κεφ. 34, παραγρ. 11)

Οφείλει το όνομά της στον Ερμίονα, τον γιό του Ευρώπου και εγγονό  του Αργείτη βασιλιά Φορωνέα όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας :

«…ντς δ το σθμο τς Τροιζηνίων μορός στιν ρμιόνη. οκιστν δ τς ρχαίας πόλεως ρμιονες γενέσθαι φασν ρμίονα Ερωπος. τν δ Ερωπα --ν γρ δ Φορωνέως…»

Και :
«…μελλεν πας ατ Νιόβης παιδ σα οσεσθαι Διός γε εναι δοκοντι. πκησαν δ κα ρμιόνα στερον Δωριες ο ξ ργους…»( Παυσανία «Κορινθιακά» κεφ. 34, παραγρ. 4-5 )

H Ερμιόνη είναι η μοναδική κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης, γυναίκα του Ορέστη και του Νεοπτόλεμου γιού του Ήρωα της Τροίας, Αχιλλέα !

Πώς όμως μπορεί να είναι μια γυναίκα, σύζυγος δύο ανδρών; Να λοιπόν πως έχει το πράγμα, που στην ουσία δεν είναι διγαμία, αλλά μια πράξη με πολιτική σκοπιμτητα.

Σύμφωνα με τους τραγικούς μας ποιητές η Ερμιόνη μνηστεύτηκε πρώτα τον Ορέστη, τον γιό του Αγαμέμνονα και εξάδερφό της. Όμως μια άλλη εκδοχή θέλει την Ελένη να την έχει  υποσχεθεί για γυναίκα στον Νεοπτόλεμο, τον γιό του Αχιλλέα, ο πατέρας της Μενέλαος. 

Μάλιστα λέγεται πως μετά την λήξη του Τρωϊκού Πολέμου έγιναν με μεγάλη μεγαλοπρέπεια οι γάμοι τους στην Σπάρτη. Η πολιτική πράξη έγκειται στην στρατιγική που ακολούθησε ο Μενέλαος.  
 Ενώ λοιπόν βρισκόταν στην Τροία συνέβη ο θάνατος του Αχιλλέα. Τότε ο Νεοπτόλεμος είτε επειδή η γιαγιά του Θέτις τον παρεκίνησε να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του είτε επειδή ως λέγεται υπήρχε χρησμός που έλεγε ότι χωρίς την συμβολή του Αχιλλέως η Τροία δεν έπεφτε και έτσι έστειλε ο Μενέλαος τον Φοίνηκα και τον Οδυσσέα να τον φέρουν, και ο Νεοπτόλεμος βρέθηκε στην Τροία. Μάλιστα το όνομά του αρχικά ήταν Πύρρος αλλά επειδή έλαβε πολύ νέος μέρος σε πόλεμο (μόλις δώδεκα χρονών), μετονομάστηκε σε Νεοπτόλεμο. 
Όταν έφτασε στις εγκαταστάσεις του ελληνικού στρατού στην Τρωάδα, όλοι οι Στρατηγοί τον υποδέχτηκαν με τιμές και δώρα και τότε ήταν που ο Μενέλαος  του υποσχέθηκε την κόρη του Ερμιόνη, λέγοντάς του μάλιστα, πως όταν επιστρέψουν στην πατρίδα θα κάνουν μεγαλοπρεπείς γάμους.

Όμως στην Σπάρτη ο πατέρας της Ελένης, Τυνδάρεως, επίσης πολιτικά σκεπτόμενος και θέλοντας να έχει την άμεση συμμαχική υποστήριξη του Βασιλείου των Μυκηνών, αφού η εξέλιξη στην Τροία για την τύχη του Αγαμέμνονα δεν ήταν σίγουρη, είδε τον Ορέστη και μια πιο άμεση συγγένεια μεταξύ τους, ως την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση. Έτσι λοιπόν παντρεύει την ανήλικη ακόμη Ερμιόνη με τον Ορέστη.

Όταν λαμβάνει επιτυχές τέλος η εκστρατεία στην Τροία και επιστρέφουν στην Πατρίδα ο Μενέλαος με τον Νεοπτόλεμο, μη  γνωρίζοντας τι είχε πράξει ο πεθερός του, τελεί τους γάμους της κόρης του με τον γιό του Αχιλλέα.

Πριν όμως συμβεί η συνάντησή του με την Ερμιόνη, ο Νεοπτόλεμος με χρησμό που είχε λάβει από το Μαντείο, πήγε στην Ήπειρο και ίδρυσε αποικία. Και βεβαίως από τον απόγονό του, τον γιό με την Ανδρομάχη, Μολοσσό, κατάγεται η δυναστεία των Μολοσσών από την οποία αίρει την καταγωγή της και η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.  Γι’αυτό λέγεται πως ο Αλέξανδρος είναι από τον πατέρα του Ηρακλείδης ( η γενιά του Φιλίππου αίρει την καταγωγή της από τον Ηρακλείδη Αρχέλαο, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο Περί Άργους), ενώ από την μητέρα του είναι Αιακίδης, από την γενιά του Αιακίδη βασιλιά των Μολοσσών.

Ο Νεοπτόλεμος όπως είπαμε, είχε φέρει μαζί του από την Τροία την Ανδρομάχη, την γυναίκα του Έκτορα, με την οποία είχε κάνει μάλιστα και τρία παιδιά μαζί της, τους Μολοσσό, Πίελο και Πέργαμο. Ενώ αντίθετα με την Ερμιόνη δεν επέτυχε να αποκτήσει παιδί, κάτι που ήθελε πολύ και αυτός ήταν ο λόγος που πήγε στο Μαντείο των Δελφών να πάρει χρησμό.  Τότε ήρθε σε σύγκρουση μαζί του ο Ορέστης και ο Νεοπτόλεμος σκοτώθηκε. Έτσι η Ερμιόνη βρίσκεται με τον Ορέστη στην Αργολίδα και γεννά έναν γιό, τον Τισσαμενό.