«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ


Όπως δεν ξέχασε την εξαπάτηση του Λαομέδοντος ο Ηρακλής, το ίδιο δεν ξέχασε και εκείνη του Αυγείου, όπου κατά τον πέμπτο του άθλο είχε υποσχεθεί ο βασιλιάς της Ήλιδος στον Ηρακλή, αντίδωρο για το κατόρθωμα που υποσχέθηκε στον Αυγεία. Το ένα δέκατο των κοπαδιών του,  ήταν η συμφωνία που δεν τήρησε ο βασιλιάς,  όταν έμαθε πως ο άθλος αυτός ήταν επιβεβλημένος από τον Ευρυσθέα στον Ηρακλή. Ο γιός του Δία όμως του υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει μια μέρα να τον τιμωρήσει για την αθέτηση της συμφωνίας του.

 Όταν λοιπόν έμαθε ο Αυγείας πως ο Ηρακλής είχε ετοιμάσει στρατό από γενναίους Αρκάδες και κατευθυνόταν εναντίον του, όρισε ως στρατηγούς των Ηλείων τον Εύρυτο και τον Κτέατο. Αυτοί ήταν ενωμένοι σε ένα σώμα και ξεπερνούσαν σε δύναμη όλους τους ανθρώπους. Ήταν παιδιά της Μολιόνης και του Άκτορος  ή ίσως και του Ποσειδώνα όπως λέγεται από κάποιους. . Ο Άκτωρ ήταν αδερφός του Αυγείου. Ο Εύρυτος και ο Κτέατος  ήταν δίδυμοι και  μάλλον γι’ αυτό και τους αναφέρουν ως ένα σώμα.

Όμως κατά την διάρκεια της εκστρατείας ο Ηρακλής αρρώστησε και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει με τους γιούς της Μολιόνης. Λέγεται πως στην πάλη κατά την οποία είχε προσκληθεί από τους Εύρυτο και Κτέατο ο Ηρακλής νικήθηκε. Εξ’ ου και το περίφημο « ουδ’  Ηρακλής προς δύο» !!!Τότε λοιπόν βρήκαν ευκαιρία οι Μολιονίδες ( οι γιοί της Μολιόνης Εύρυτος και Κτέατος) και σκότωσαν πολλούς από τους άνδρες του Ηρακλή.

«…Φενεατν δ κ τς κροπόλεως καταβαίνοντι στι μν στάδιον, στι δ π λόφου μνμα φικλέους δελφο τε ρακλέους κα ολάου πατρός. όλαον μν δ τ πολλ ρακλε συγκάμνειν λέγουσιν λληνες: φικλς δ ολάου πατήρ, νίκα μαχέσατο ρακλς πρς λείους τε κα Αγέαν τν προτέραν μάχην, τότε π τν παίδων τρώθη τν κτορος, καλ                                                                                                                       ουμένων δ π Μολίνης τς μητρός. κα δη κάμνοντα κομίζουσιν ο προσήκοντες ς Φενεόν: νταθα νρ Φενεάτης ατν Βουφάγος κα το Βουφάγου γυν Πρώμνη περιεπόν τε ε κα ποθανόντα κ το τραύματος θαψαν.φικλε μν δ κα ς τόδε τι ναγίζουσιν ς ρωι…»( Παυσανίου Αρκαδικά, κεφ. 14, παραγρ. 9-10)

Μετά από αυτό ο Ηρακλής έφυγε, αλλά κατά την διάρκεια της τρίτης εορτής των Ισθμίων, που οι Μολιονίδες είχαν σταλεί ως εκπρόσωποι των Ηλείων για να λάβουν μέρος στις θυσίες, ο Ηρακλής τους έστησε ενέδρα και τους σκότωσε στις Κλεωνές της Αργολίδας. «…ν Κλεωνας δ τοτό στι τ ερν κα μνμα Ερύτου κα Κτεάτου: θεωρος γρ ξ λιδος ς τν γνα όντας τν σθμίων ατος νταθα ρακλς κατετόξευσεν, γκλημα ποιούμενος τι ο πρς Αγείαν πολεμοντι ντετάχθησαν…» ( Παυσανίου Κορινθιακά,κεφ.15,παραγρ.1)

Μετά από τον θάνατο των Μολιονιδών ο Ηρακλής επιτέθηκε κατά της Ηλείας την οποία και κυρίευσε. Στην μάχη σκότωσε τον Αυγεία και τα παιδιά του,  εκτός του Φυλέα ο οποίος και τον είχε υποστηρίξει κατά την εκτέλεση του πέμπτου του άθλου, όταν επιβεβαίωσε μπροστά στο δικαστήριο την υπόσχεση που είχε δώσει ο πατέρας του Αυγείας προς τον Ηρακλή.  Από τότε ο Αυγείας τον είχε εξορίσει. Ο Ηρακλής λοιπόν επανέφερε τον Φυλέα και τον κατέστησε βασιλιά της Ήλιδας. Τότε μάλιστα ήταν που ο Ηρακλής καθιέρωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες με έπαθλο τον Κότινο, το στεφάνι από κλαδιά αγριελιάς. 

«…ἐπ δ τ τέρ στήλ πεποιημένος στν άσιος ππου τε χόμενος κα κλάδον ν τ δεξι φέρων φοίνικος: νικσαι δ ππ φασν ν λυμπί τν άσιον, τε ρακλς θετο Θηβαος τ λύμπια. ν μν δ λυμπί κοτίνου τ νικντι δίδοσθαι στέφανον κα ν Δελφος δάφνης…»( Παυσανίου Αρκαδικά,κεφ.48, παραγρ.1-2)

Το στεφάνι αυτό ήταν εκείνο που  έφτιαξε όταν είχε ζητήσει από τον Άτλαντα να πάρει για λίγο στους ώμους του την ουράνια σφαίρα, κατά την επίτευξη του άθλου για τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, όπου στο κεφάλαιο εκείνο έχουμε αναφερθεί σχετικά. Ακόμη έφτιαξε βωμό προς τιμή του Πέλοπος αλλά  έχτισε και  έξη ακόμη ναούς,  προς τιμή των Δώδεκα Θεών.

3 σχόλια:

  1. Συνέλληνα έρρωσο!
    Παράκληση όπως(αν θες),δεις τι γράφει ο Παυσανίας στα Ηλιακά Α',για τον Ηρακλή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες...
    Διότι αυτός ο Ηρακλής του Αμφιτρύωνος,είναι ο δεύτερος.Ο Πρώτος,ο Ιδαίος,είναι αυτός που πρωτοδιοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες,μεταξύ των αδελφών του,των Ιδαίων Δακτύλων.
    Παρεπιπτόντως,ο Ηρακλής ο Αμφιτρύωνος,είναι αυτός που αναφέρει ο Ηρόδοτος,ότι του είπαν οι Αιγύπτιοι ιερείς ότι έζησε πριν δεκαεπτά χιλιάδες χρόνια από τη βασιλία του Άμασι...!ΕΥΤΕΡΠΗ,κεφ 43.
    Και πάλι έρρωσο συνέλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή εγγραφή! Καλή συνέχεια
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή