«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΝΗΣΗ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ


Οι Φλεγύες μαζί με τους Ορχομένιους είχαν κοινό Συνέδριο και Βουλευτήριο αλλά στην συνέχεια αποστάτησαν και ανεξάρτητοι όντες λεηλατούσαν τις γύρω περιοχές με αρχηγό τους τον Φλεγύα, άνδρα ικανότατο στην στρατηγική και φιλοπόλεμο. Μόνος του λένε είχε έρθει στην Πελοπόννησο  για να κατασκοπεύσει τα εκεί πράγματα, αφού είχε μεγάλα σχέδια στο μυαλό του στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και η περιοχή της Πελοποννήσου!!!
Μάλιστα τότε λένε πως η κόρη του Κορωνίς, γέννησε τον Ασκληπιό, στην Επίδαυρο. Να λοιπόν πως έγινε αυτό. 
Ο Απόλλων ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Φλεγύα Κορωνίδα, την οποία άφησε έγκυο. Όμως ο πατέρας της που δεν γνώριζε τίποτα περί της εγκυμοσύνης της, την έδωσε γυναίκα του Ίσχυ του γιού του Ελάτου βασιλιά των Λαπήθων της Θεσσαλίας. 
 Ο Απόλλων όταν πήγε ο Κόρακας και του έφερε τα μαντάτα, τόσο πολύ στεναχωρήθηκε, αλλά κυρίως ζήλεψε, ώστε καταράστηκε τον Κόρακα να είναι μαύρος από τούδε και στο εξής (για τα κακά νέα που του έφερε) και ζήτησε από την αδερφή του την Άρτεμη να τοξεύσει την Κορωνίδα. Πριν όμως αφήσει την τελευταία της πνοή, η Κορωνίς, ο Απόλλων παίρνει το κυοφορούμενο από αυτήν παιδί του και το πηγαίνει στον Κένταυρο Χείρωνα στον οποίο αναθέτει την ανατροφή του.
Να σημειώσουμε εδώ πως ο Φλεγύας από τον μεγάλο του θυμό για τον θάνατο της κόρης του εξ’  αιτίας του Απόλλωνος, εκστρατεύει κατά των Δελφών. Και παρ’ όλο που ήρθαν προς υπεράσπιση του Ιερού τόπου οι Αργείοι με επικεφαλής τον Φιλάμμωνα (ποιητής, μάντης, μουσικός γιός του Απόλλωνος, για τον οποίο λένε ότι είναι αυτός που οργάνωσε τα μυστήρια της Δήμητρας στην Λέρνη), δυστυχώς οι Φλεγύες τους σκότωσαν όλους συμπεριλαμβανομένου και του Φιλάμμωνος. ( Παυσανίας, Η’ 36, 2).

"πόλις δὲ ἐγένετο ἥ τε ἐξ ἀρχῆς οἰκισθεῖσα ἡ Ἀνδρηὶς καὶ προσέκτισεν ὁ Φλεγύας ὁμώνυμον αὑτῷ, τοὺς τὰ πολεμικὰ ἀρίστους Ἑλλήνων συλλέξας ἐς αὐτήν. καὶ ἀπέστησάν τε ἀνὰ χρόνον ἀπὸ τῶν ἄλλων Ὀρχομενίων ὑπὸ ἀνοίας καὶ τόλμης οἱ Φλεγύαι καὶ ἦγον καὶ ἔφερον τοὺς προσοίκους: τέλος δὲ καὶ ἐπὶ τὸ ἱερὸν συλήσοντες στρατεύουσι τὸ ἐν Δελφοῖς, ὅτε καὶ Φιλάμμων λογάσιν Ἀργείων ἐπ' αὐτοὺς βοηθήσας αὐτός τε ἀπέθανεν ἐν τῇ μάχῃ καὶ οἱ τῶν Ἀργείων λογάδες". 

Μετά από αυτήν την σύληση όμως, σφοδροί σεισμοί, συνεχείς κεραυνοί και λιμός έπεσε στις πόλεις των Φλεγύων ώστε χάθηκε όλο το γένος τους. Λίγοι που σώθηκαν πήγαν στην Φωκίδα, όπου έλεγαν πως τους τόξευσε ο Απόλλων:
«…το μεν δη Φλεγυών γένος ανέτρεψεν εκ βάθρων ο Θεός κεραυνοίς συνεχέσι και ισχυροίς σεισμοίς, του δε υπολειπομένους νόσος επιπεσούσα έφθειρε λοιμώδης,ολίγοι δε και εις Φωκίδα διαφεύγουσιν εξ΄αυτών…»( Παυσανίας, Η’ 36, 3).
Και ο Σταγειρίτης στην Ωγυγία: «…και εσώθησαν μόνον ολίγοι τινές,οίτινες μετώκησαν εις την Φωκίδα ,όθεν εμυθολόγησαν, ότι ετόξευσεν αυτούς ο Απόλλων…» Ωγυγίας μέρος ΣΤ’ , Περί ηρώων της Ελλάδος, βίβλος Β, κεφ. Ι.