«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΠΡΟΙΤΟΣ-ΑΚΡΙΣΙΟΣ

Από την κοιλιά της μητέρας τους ακόμη μάλωναν μεταξύ τους και μετά τον θάνατο του πατέρα τους το ίδιο μάχονταν για την διαδοχή. Από την διαμάχη αυτή νικητής βγήκε ο Ακρίσιος και έδιωξε τον Προίτο ο οποίος πήγε στην Λυκία στον βασιλιά Ιοβάτη ή Αμφιάνακτα. Πήρε γυναίκα του την κόρη του βασιλιά Άντεια ή Σθενόβεια και απέκτησε τόση δύναμη ώστε επέτυχε να αναγκάσει τον Ακρίσιο να μοιράσει το Βασίλειο. Μάλιστα αναφέρεται πως πήρε μαζί του από την Λυκία επτά γιγάντιους Κύκλωπες τους ονομαζόμενους Γαστερόχειρες, επειδή κέρδιζαν την ζωή τους σαν οικοδόμοι. Αυτοί περιτείχισαν την Τίρυνθα με τεράστια τείχη τα λεγόμενα Κυκλώπεια. Χρησιμοποιούσαν ογκολίθους τόσο μεγάλους ώστε ούτε ένα ζευγάρι μουλάρια δεν μπορούσε να μετακινήσει αυτούς έστω και ελάχιστα! Έτσι έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας ο Προίτος.

Ο Ακρίσιος παντρεύτηκε την Ευριδίκη κόρη του Λακεδαίμονα και γέννησε μια κόρη την Δανάη. Όταν γεννήθηκε η Δανάη ο πατέρας της Ακρίσιος πήρε χρησμό ότι θα σκοτωθεί από τον γιό της δηλαδή τον εγγονό του και έτσι όταν έφτασε σε ηλικία γάμου, την κλείνει σε ένα υπόγειο χάλκινο δωμάτιο μαζί με την τροφό της. Ο Ζεύς όμως που είχε ερωτευτεί την Δανάη μεταμορφώνεται σε χρυσή βροχή και περνά μέσα στο δωμάτιο και γεννά μαζί της έναν γιό. Τον Περσέα!!! Έναν ήρωα Διογενή που θα γράψει και αυτός με χρυσά γράμματα το όνομά του από τους άθλους που θα επιτύχει!!! Αλλά για τον Περσέα θα κάνουμε εκτενή αναφορά σε επόμενο  κεφάλαιο.
Ο Προίτος με την Σθενέβοια απέκτησαν τρείς κόρες την Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάννασσα. Ο Σταγειρίτης λέει πως η Ιφινόη ήταν το ίδιο πρόσωπο με την Ιφιάννασσα άρα δύο ήταν οι κόρες του Προίτου. Αυτές λοιπόν οι κόρες δεν καταδέχονταν να συμμετέχουν στις τελετές προς τιμή του Διονύσου και για τον λόγο αυτό ο Θεός τους έριξε μανία που τις ανάγκασε να περιπλανούνται στην Αργεία πολιτεία, την Αρκαδία και γενικώς σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο να τρέχουν στις ερημιές και να διαπράττουν ασχήμιες και αδιαντροπιές. Τότε εμφανίστηκε ο Μελάμπους στον Προίτο και του είπε πως μπορεί να γιατρέψει την μανία των κοριτσιών του αρκεί να του παραχωρούσε ως επιβράβευση την μια του κόρη και το ένα τρίτο του βασιλείου του. Ο Προίτος όμως δεν δέχτηκε γιατί θεώρησε πολύ μεγάλο το τίμημα με αποτέλεσμα οι κόρες του να τρελαθούν ακόμη περισσότερο και μάλιστα να παρασύρουν μαζί τους και άλλες γυναίκες της περιοχής. Τόση ήταν η τρέλα που πολλές από αυτές σκότωναν τα παιδιά τους εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και έφευγαν στην εξοχή και τα βουνά. Εκ των πραγμάτων ο Προίτος δεν μπορούσε τίποτα άλλο να κάνει παρά να δεχθεί τους όρους του Μελάμποδος. Μόνο που τώρα του ζήτησε και ακόμη ένα τρίτο του βασιλείου του για λογαριασμό του αδερφού του στον οποίο θα έδινε και την άλλη του κόρη. Ο Προίτος φοβήθηκε τότε πως αν δεν δεχόταν και καθυστερούσε υπήρχε περίπτωση ο Μελάμπους να του ζητούσε ακόμη περισσότερα έτσι υποχώρησε στις απαιτήσεις του Μελάμποδος.Ποιος όμως ήταν ο Μελάμπους και πώς εμφανίστηκε στο Άργος; Αυτά στο επόμενο κεφάλαιο που ακολουθεί.