«Έστ' ήμαρ ότε Φοίβος πάλιν ελεύσεται καί ές αεί έσεται».


Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΔΙΟΜΗΔΗΣ ( Μέρος Α΄)

Ο Διομήδης ως μοναδικός κληρονόμος από την μητέρα του και κόρης του Αδράστου Ευρυπύλης, έγινε Βασιλιάς του Άργους. Ήταν πολύ μεγάλη η δύναμη που απέκτησε ώστε όπως προαναφέραμε εκστράτευσε στην Αιτωλία και αποκατέστησε στον θρόνο τον παππού του Οινέα. Αλλά και στην εκστρατεία εναντίον των Θηβών επίσης έλαβε μέρος μαζί με τους Επιγόνους. Όμως επειδή ήταν και αυτός ένας εκ των μνηστήρων της Ωραίας Ελένης έλαβε μέρος και στον Τρωικό πόλεμο με ογδόντα πλοία, όταν στο Άργος βασίλευε ο Κυάνιππος. Αρχιστράτηγος των Αργείων ο Διομήδης ήταν ο ανδρειότερος από τους άλλους Αργείους στρατηγούς αλλά και μετά τον Αχιλλέα και τον Αίαντα. Τον χαρακτηρίζουν χείμαρρο, κατά την μάχη, όπου έτρεχε και κατατρόμαζε τους εχθρούς με αποτέλεσμα να τους διασκορπίζει. Ήταν τόσο τρομερός μαχητής ώστε ο Έκτωρ έφθασε στο σημείο να παρακαλάει την Θεά Αθηνά ώστε να τον απομακρύνει από τον πόλεμο αυτό.

« Τυδείδη, περί μεν πολέμω ενι κρατερός έσσι,

Και βουλή μετά πάντας ομίλικας έπλευ άριστος.

Ατάρ πεπνυμένα βάζεις Αργείων βασιλείας,

Επεί κατά μοίρας έειπας.

Λέγεται πως η Θεά Αθηνά καθόταν στους ώμους του απαστράπτουσα ως φωτιά και έκανε τους Τρωαδίτες να μένουν έκθαμβοι και κατατρομαγμένοι!!! Πρώτα φόνευσε τον Φηγέα και ο Πάνδαρος τον πλήγωσε στον ώμο, έπειτα εξαγριωμένος από αυτό σκότωσε τους Αστύνοο, Υπήνορα,Άβαντα, Πολύειδο, Ξάνθο, Έχεμο, Θόωνα, Χρόμιο και τον Πάνδαρο. Πλήγωσε και τον Αινεία στο πόδι όταν του έριξε μια τεράστια πέτρα και εκείνος έπεσε μπρούμυτα στο χώμα. Ίσα-ίσα κατάφερε η Θεά Αφροδίτη να τον σώσει. Ο Διομήδης τότε πήρε τα άλογα του Αινεία και μάλιστα ενώ η Αφροδίτη ήταν ανάμεσά τους την πλήγωσε ο Αργείος αρχιστράτηγος με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει και πάλι ο Αινείας αλλά με την παρέμβαση του Θεού Απόλλωνα σώθηκε! Ήταν όμως τόσο άτρομος και θαρραλέος ο Διομήδης που τραυμάτισε και τον ίδιο τον Θεό του Πολέμου Άρη! Σκότωσε και τον Άξυλο και Καλήσιο και έδιωξε όλο το υπόλοιπο στράτευμα μέχρι τα τείχη του Ιλίου. Στον πανικό που σκορπούσε ο Έκτωρ μη έχοντας τι άλλο να κάνει είπε στην μητέρα του να μαζέψει τις γυναίκες της πόλης ώστε να παρακαλέσουν την Θεά Αθηνά να τον απομακρύνει από την μάχη. Όμως ο Διομήδης σκοτώνοντας τον ηνίοχο του Έκτορος γλύτωσε από βέβαιο θάνατο τον Νέστορα και εκεί ήταν που παρενέβη ο Ζεύς ρίχνοντας έναν κεραυνό μπροστά στα άλογα του Διομήδη και ο Νέστωρ τότε τον συμβούλευσε να απομακρυνθεί από την μάχη κάτι που έκανε ο Αργείος Αρχιστράτηγος.

Όταν τον έστειλαν ως κατάσκοπο στο στρατόπεδο των Τρώων μαζί με τον Οδυσσέα, βρήκε κάποιον Δόλωνα από τον οποίο έμαθε ότι οι Θράκες έρχονται σε βοήθεια του Ιλίου με επικεφαλής τον Ρήσο βασιλιά της Θράκης. Ο Διομήδης σκοτώνει τον δόλωνα και νύχτα έρχεται στο στρατόπεδο των Θρακών και σκοτώνει τον Ρήσο ενώ κοιμόταν πήρε τα άλογά του και τα έφερε στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Έπειτα σκότωσε τον Θυμβραίο, τον Άμφιο και Αγράστροφο και έριξε από το άρμα του τον Έκτορα όταν του πέταξε το ακόντιο στο κεφάλι. Όμως ο Πάρις τον τραυμάτισε στο πόδι ενώ ήταν σκυμμένος πάνω από τον νεκρό Αγάστροφο και έπαιρνε τα όπλα του. Πληγωμένος ο Διομήδης επιστρέφει στην σκηνή του και τότε οι Τρωαδίτες βρήκαν την ευκαιρία και όρμησαν στα χαρακώματα των Ελλήνων. Αλλά και πάλι ο Διομήδης έστω και τραυματίας βγήκε πάλι στην μάχη!!!